4 de setembre de 2018 tgd

Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau

Acte d’homenatge i record a la figura del Cardenal Francesc Vidal i Barraquer a la vila de Montblanc (2 de setembre de 2018)

 

 

L’acte va tenir lloc a l’antiga “nova presó” de Montblanc, edifici que actualment acull el CIAR, Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades. En aquesta presó de Montblanc, Vidal i Barraquer fou retingut, camí de l’exili.

La vila de Montblanc en record de Vidal i Barraquer ha instal·lat una obra d’art consistent en un gran plafó ceràmic que recorda la vida, il·lusió i patiment del religiós cambrilenc. El plafó ha estat realitzat pels ceramistes Núria Albà i Lluís Soler, que tenen el taller a Senan. Al costat del plafó s’hi va situar una placa de bronze, feta a la foneria Vilà de Valls, amb la següent inscripció redactada per Joan Maria Pujals:

FRANCESC VIDAL I BARRAQUER,
CARDENAL DE LA PAUFOU RETINGUT
EN AQUEST EDIFICI
-QUE ANTANY FOU PRESÓ-
EL DIA 23 DE JULIOL DE 1936.
EN SORTÍ L’ENDEMÀ PASSAT,
CAMÍ DE L’EXILI,
ON TRASPASSÀ EL 1943.MONTBLANC, 2.09.2018

Com a record de l’acte citarem les intervencions de Josep Gomis i Martí, conseller que ho fou de la Generalitat (1988-1992) alcalde de Montblanc (1964-1983) President de la Diputació de Tarragona (1980-1982 i 1983-1988), que va recordar, amb tota mena de detalls, com Vidal i Barraquer va arribar a Poblet, on hi havia Eduard Toda [a Poblet no hi havia monjos el 1936] la seva detenció a Vimbodí, el frustrat trasllat a Barcelona, l’empresonament a Montblanc, el trasllat de Montblanc a Barcelona amb la protecció de Ventura Gassol (conseller de Cultura de la
Generalitat i amic del cardenal) per embarcar-se cap a Itàlia, on començaria l’exili; i els fets que dugueren a la mort el bisbe Borràs, els mateixos dies.

Joan Maria Pujals i Vallvé, conseller d’Educació (1992-1996) i de Cultura (1996-1999) de la Generalitat de Catalunya, alcalde de Vila-seca (1983-1993) i President de la Diputació de Tarragona (1988-1992), va fer la presentació de la
reedició del llibre de Ramon Muntanyola, Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau, edició duta a terme en dos volums, per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat amb una revisió del monjo montserratí Josep Massot i Muntaner.

Finalment, Josep Andreu Domingo, actual alcalde de Montblanc va recordar la seva entrevista amb l’antic dirigent
anarquista de la Conca de Barberà, amb clara referència als fets ocorreguts a Montblanc aquells dies compresos entre el 23 de juliol i el 12 d’agost de 1936.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.